söndag 28 november 2010

Tjurdeg

Det finns en anledning till att det heter surdeg. Surdeg är en alldeles ovanligt tjurig och oförutsägbar deg. Först skall man fjäska för den och pyssla om den i 4 dar ungefär, sen skall man jäsa och knåda och pimpa den till max med olika sorters mjölsorter och frön och sen grädda den i en evighet i precis rätt temperatur. Och sen är det bara att be och hålla tummarna. Ibland blir det ett ljuvligt luftigt, lite syrligt, mättande och otrolig gott bröd av det hela. Och ibland, som den här gången, blir det en kompakt degklump som skulle fungera utmärkt att klubba ihjäl en säl med. Om man inte är vegetarian alltså.
Photobucket
Surdegsbröd

Photobucket
Surtant

1 kommentar:

Storasyster sa...

Otroligt bra min! Mycket uttrycksfull. Den skulle man kunna lagga in som felmeddelande i nan dator eller pa nan websida. Som en visuell motsvarighet till det lilla "eep"-ljudet - du vet 'Nu blev det fel' liksom. Helt klart fel har.